Srbija u svetu sve poznatija po vampirima!

Nazebao u grobu?Petar Blagojević traži svoje opanke po selu, meštani napali sveštenika zbog zabrane otkopavanja groba!

859
PODELA
4.8k
PREGLEDA

Doskora se verovalo da je Sava Savanović bio prvi poznati srpski vampir. Međutim, dr Rajter iz Beča otkrio je da je još 1725. godine u Kisiljevu kod Velikog Gradišta otkriven vampir Petar Plogojevac (verovatno predak današnjih Blagojevića).

GOSPODIN I VAMPIR: Petar Blagojević

U drevnom izveštaju pravoslavnog sveštenika iz Gradišta doslovce stoji: “U selu Kisiljevu umro je Petar Plogojevac. Posle nekog vremena, umre za deset dana deset lica, mladih i starih. Na samrti su izjavljivali da im je dolazio Plogojevac i davio ih pa da od toga moraju umreti. Žena Petrova pobegne u drugo selo, izjavljujući da joj pokojni muž dolazi i traži svoje opanke. Seljaci zatražiše od starešine sela da otkopaju grob, ali on ne pristade. Zato navališe na sveštenika iz Gradišta te on ode na seosko groblje i tu nađe već otkopan grob. Prvo nismo osetili ni najmanji zadah od ovog tela, niti mrtvački iz njegova groba. Telo je, sem nosa koji je bio spljošten, ostalo potpuno sveže. Kosa, brada i nokti, umesto već otpalih, izrasli su novi. Umesto stare kože pojavljuje se nova. Lice, noge, ruke i celo telo sačuvano da ne može biti bolje ni za života. U njegovim ustima primetili smo malo sveže krvi. Seljaci uzeše kolac i probodoše ga kroz srce, a iz njega poteče krv.”

To je bilo senzadonalno otkriće dr Rajtera koje je nauci poznato već 295 godina, a našoj javnosti dosta kraće jer je citirani tekst delimično prenet u beogradskom listu “Vreme” tek 30. decembra 1933. godine.

Srbija – zemlja vampira

Inače, reč vampir je srpskog porekla a prihvaćena je u celom svetu i predstavlja naziv za mrtvaca koji ustaje iz groba s vremena na vreme. Vampir se pojavljuje u liku vlasnika tela, nema kostiju, umesto noktiju ima kandže, ogromnu kosu i pojavljuje se u istoj odeći u kojoj je sahranjen, ogrnut mrtvačkim pokrovom. Smatra se da je sva moć vampira baš u tom pokrovu. Takođe se smatra da se kao vampir javlja samo čovek koji je i za života bio zao, ubica, lopov; neko ko je kršio zakon ili neko ko je umro pod sumnjivim okolnostima.

U narodu se smatra da će vampir postati onaj preko koga pređe mačka, preleti ptica ili ako umre bez sveće. Ukoliko vampir spava sa nekom ženom, ona rađa deformisanu decu. Može se nekad i prilikom rođenja videti ko će biti vampir i to po tome što se beba rađa sa crvenom košuljicom u vreme nekog velikog crkvenog praznika. Vampir može da se javi u raznim oblicima i to kao pas, kokoška, svinja ili neka druga domaća životinja.

Najbolji dokaz za postojanje vampira je oglašavanje životinja – lajanje pasa, mukanje goveda… Da bi se bilo sto posto sigurno da li je u grobu vampir ili ne, treba dovesti vranog ždrepca bez belega na grob. Ukoliko mirno pređe preko humke to je znak da ispod ne leži vampir. U suprotnom, vranac neće da mrdne sa mesta. Još jedan od znakova je napukli krst i iskrivljena nadgrobna ploča (ako je ima), što dokazuje da mrtvac noću ustaje i šeta.

Ukoliko se dokaže da je u grobu stvarno vampir, postoji više načina za njegovo uništenje. Obično se sveštenici okupe oko iskopanog groba i govore: “Iziđi, nečisti duše, zaklinjem te 370 puta, idi, prokleti stvore, u beskraj.” Zatim se uzima drven glogov klin i njime se pokojniku probode srce uz reči: “Kad ovaj glog olista, onda i ti da oživiš.”

Može i da se zabode igla u pupak mrtvaca ili, što se najčešće i praktikovalo, da se odseče glava od tela pa da se onda mrtvac spali.

Tekst: Biljana Petrović